heiser, christiane

Johan Thorn Prikker, periode rond 1900  

CV

Christiane Heiser studeerde kunstgeschiedenis en Duitse en Italiaanse letterkunde aan de Ecole des Hautes Etudes in Parijs en de Universiteiten van Saarbrücken en Bochum. Ze werkte voor het Museum Folkwang in Essen, het Münchner Stadtmuseum, de Arts en Crafts Society van Bavaria, en gaf les aan de Groningse Universiteit in culturele geschiedenis. Op dit moment werkt ze aan een grote overzichtstentoonstelling van Johan Thorn Prikker, de kunstenaar die het onderwerp van haar promotie was, die te zien zal zijn in Museum Boijmans Van Beuningen Roterdam en in Düsseldorf.  

selectie van publicaties/main publications

  • Kunst – Religion – Gesellschaft. Das Werk Johan Thorn Prikkers 1890-1912. Vom Niederländischen Symbolismus zum Deutschen Werkbund, Groningen (proefschrift) 2008.
  • ‘Der Deutsche Werkbund auf der Weltbühne oder wie Deutschland 1913 doch noch an der Weltausstellung teilnahm. Das Deutsche Haus und die Deutsche Abteilung für Raumkunst und Kunstgewerbe in Gent’, Archiv für Kulturgeschichte 92 (2009).
  • ‘De wansmaak van Thorn Prikker en soortgenoten. De concurrenten Arts and Crafts en ‘t Binnenhuis en hun bijdrage aan de vorming van een nationale identiteit in Nederland rond 1900’, in: Joop Koopmans/Marcel Broersma (red), Imagined Communities, een lezingenreeks over politiek, media en verbeelde gemeenschappen, uitgeverij Verloren 2010.  

contact