Kuijpers, Els

grafisch ontwerpen, tentoonstellingsontwerpen, ontwerponderwijs en -theorie, Jan van Toorn 

CV

Opgeleid als kunsthistorica in Leiden en eerste graads docent aan de Kunstacademie Arnhem. Gespecialiseerd in grafisch ontwerpen vanaf 1945 met grote belangstelling voor het redactioneel ontwerpen. Kuijpers maakte tentoonstellingen over Jan van Toorn (Kunsthal 2004, MICA Baltimore 2007), Pierre di Sciullo en Letterror (Jan van Eyck Academie 1995 en 2000). Tussen 1992 en 1999 was zij verbonden aan de Jan van Eyck Academie als hoofd van het kenniscentrum en redacteur van het productie- en tentoonstellingsbureau. Zij werkte en werkt als docent ontwerptheorie en ontwerpgeschiedenis aan verschillende academies en begeleidt voor Artez Zwolle als curator workshops tentoonstellingsontwerpen. Publiceert met enige regelmaat in tijdschriften.   

huidige werkzaamheden/current occupation

Els Kuijpers doet onderzoek naar de rol van Ootje Oxenaar als ontwerper en opdrachtgever en naar theorie en praktijk van vroeg 20e eeuwse tentoonstellingsvormgeving. Publiceert en recenseert voor tijdschriften als Items, Dot dot dot, Étapes en andere bladen. Zij redigeert en corrigeert teksten en produceert boeken.     

recente publicaties/recent publications

  • Ootje Oxenaar: vier het leven, doe wat ge wilt, Roots deel 16 ZOO Eindhoven, december 2009. 
  • Ootje Oxenaar, ontwerper+opdrachtgever/designer+commissioner, Rotterdam (010), 2010. 
  • EN/OF, over tegenspraak in het werk van Jan van Toorn, Nuth (Drukkerij Rosbeek) 2004. Ook verschenen als AND/OR, on Contradiction in the Work of Jan van Toorn, Amsterdam 2007.  

contact