Koch, André

industriële vormgeving Interbellum, W.H. Gispen, wooncultuur tussen 1920 en 1970, reclame als bron voor de kunstnijverheid en vormgeving 

CV

Kunsthistoricus die in 1988 promoveerde op Industrieel ontwerper W.H. Gispen (1890-1981), een modern eclecticus en tot 2013 verbonden was aan de Universiteit van Leiden als docent. Koch initieerde een tentoonstelling over Gispen in het Stedelijk Museum Amsterdam en in het Haags Gemeentemuseum en gaf de aanzet tot de expositie ‘Verlichting’ in de Kunsthal Rotterdam over elektrische woonhuisverlichting. Redigeerde het daarbij verschenen boek. Adviseur voor het Stadsmuseum Zoetermeer en bestuurslid Stichting Gispen Collectie.

huidige werkzaamheden/current occupation

Gepensioneerd universitair docent aan de School voor Kunstgeschiedenis van de faculteit Geesteswetenschappen, Leiden. Onderzoekt de populaire wooncultuur in Nederland van de jaren vijftig, meer specifiek dat deel dat door Goed Wonen aangeduid werd als ‘wansmaak van het moderne’.

selectie van publicaties/recent publications

  • (red), Ludiek, sensueel en dynamisch. Nederlandse jeugdcultuur en vormgeving in de jaren zestig, Schiedam 2002.
  • ‘Functionalism as a Quest for the Spiritual. Van Nelle’s Interoir Decorations and its Symbolism’, in: Backer, A.M., Camp, D., Dicke, M. (red), Van Nelle, Monument in Progress, Rotterdam 2005, pp. 170-193.
  • ‘Een lichtend voorbeeld: interieurverlichting in het interbellum’, in: Ouwerkerk, A., Baarsen, R., Eliëns, T., Koldeweij, E. (red), Het Nederlandse interieur gaat zich te buiten. Internationale invloeden op de Nederlandse wooncultuur, Leiden 2007 (Leids Kunsthistorisch Jaarboek 14), pp. 322-341.
  • (red), Dichtbij klopt het hart der wereld. Nederland op de Expo ’58, Schiedam 2008.

contact

e-mail amkoch@chello.nl