Hefting, Paul

grafisch ontwerpen, postzegels en PTT, boekvormgeving e.a. 

CV

Paul Hefting (1933-2018) studeerde kunstgeschiedenis en werkte in de jaren zestig als wetenschappelijk medewerker aan de TH Delft. Tussen 1966 en 1981 was hij conservator in Museum Kröller-Müller en hij promoveerde op de schilder G.H. Breitner. Ook was Hefting als redacteur en hoofdredacteur betrokken bij het tijdschrift Museumjournaal. Van 1981 tot 1994 werkte hij bij de Concernstaf Kunst en Vormgeving van de PTT Nederland waar hij ontwerpers en kunstenaars begeleidde bij opdrachten en veel publicaties schreef over het PTT-beleid. Daarnaast maakte hij deel uit van tal van adviescommissies, jury’s en besturen.

huidige werkzaamheden/current occupation

Sinds 1994 was Paul Hefting werkzaam als freelance onderzoeker en auteur, vooral op het gebied van de grafische vormgeving, maar ook op dat van de beeldende kunst. Hij publiceerde ook een familiekroniek.   

selectie van publicaties/main publications

  • Met Kees Broos, Grafische vormgeving in Nederland, een eeuw, Laren 1995.
  • Verschillende delen Nederlandse postzegels, emissiegegevens, achtergronden en vormgeving, uitgegeven door PTT/Sdu Den Haag.
  • Lex Reitsma 10 jaar affiches voor De Nederlandse Opera + ander werk, Amsterdam 2001.
  • Jan Bons – ontwerpen in vrijheid/a Designer’s Freedom, Amsterdam 2008.
  • ‘De Salamander’, in: Ton Anbeek/Paul Hefting, De omslagen van de Salamanderpockets 1958-1996, Amstelveen (Drukkerij Lenoirschuring) 2009.

contact