Eijnde, Jeroen van den

productvormgeving en modeaccessoires, (toegepast) kunstonderwijs, designtheorie  

CV

Opgeleid als productontwerper aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en als designhistoricus aan de Rijksuniversiteit Leiden. Van den Eijnde gaf les aan de opleidingen Industrieel Ontwerpen van de Haagse Hogeschool, Hogeschool Arnhem en Nijmegen en Product Design ArtEZ. Voor het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem maakte Van den Eijnde tentoonstellingen over het onderwijs van Gijs Bakker en over moderne schoenontwerpen. Als auteur en redacteur was hij betrokken bij tal van publicaties over vormgeving.

huidige werkzaamheden/current occupation

Van den Eijnde promoveerde op een proefschrift over theorie in het (toegepast) kunstonderwijs. Hij is als docent en onderzoeker verbonden aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en lector Product design en interieurarchitectuur (sinds 2016). Tevens is hij projectleider van het Centre of Expertise Future Makers.

selectie van publicaties/main publications

  • cat. tent. Symfonie voor solisten. Ontwerponderwijs aan de afdeling Vormgeving in Metaal en Kunststoffen van de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem tijdens het docentschap van Gijs Bakker: 1970-1978, Arnhem (Gemeentemuseum) 1994.
  • met H. Martens (red), Voetstukken. Schoenen tussen kunst, ambacht en industrie, Arnhem/Zwolle 1995.
  • (red) cat.tent. Goed goed, Arnhem (Museum voor Moderne Kunst) 1999.
  • met J. Brand, W. Sommers, M. Vos (red), Product Design Diversity, Arnhem/Rotterdam 2007.
  • Het huis van IK. Ideologie en theorie in het Nederlandse vormgevingsonderwijs, Arnhem (ArtEZ press) 2015.

contact