Coumans, Anke

practice lead research, community design, ontwerpen en publieke ruimte 

CV

Anke Coumans is opgeleid als filmtheoretica in Nijmegen. Sinds 1995 is ze projectcoordinator en docent ontwerpresearch en beeldcultuur/semiotiek aan The School of Design van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarnaast geeft zij les aan de Master Journalistiek in een crossmediale context aan de Media Academie in Hilversum. Ze is bestuurslid van de Stichting Visueel Debat en co-founder van het Community Design Netwerk en van het binnen Cumulus functionerende internationale onderwijsnetwerk Practice Research and Education in Design.    

recente publicaties/recent publications

  • ‘De stem van de grafisch ontwerper, drie vormen van dialogische verbeelding in het publieke domein’, in: Esthetica, tijdschrift voor kunst en filosofie (2008), http://esthetica.nge.nl/
  • ‘Terreur de productie van traumatische beelden’, in: Een boek over terrorisme, Utrecht 2007 (uitgave van de HKU). 
  • ‘Artisticiteit in het hedendaags affiche’, in: E-view, Electronisch tijdschrift op het gebied van theater, film, televisie en nieuwe media, http://comcom.uvt.nl/e-view/07-1/coumans.pdf.
  • ‘Sociale semiotiek en het terroristische beeld, kritische reflectie op hedendaagse beeldende praktijken’, in: E-view, Electronisch tijdschrift op het gebied van theater, film, televisie en nieuwe media, http://comcom.uvt.nl/e-view/05-1/coumans.pdf.
  • ‘Het onvoorstelbare: de werkelijkheid van het beeld. Over Der Untergang en het beeld van de Holocaust’, in: H. van Nierop, P. Mooren, De Tweede Wereldoorlog als moreel ijkpunt, Den Haag 2005. 

contact